В Холандия има два вида счетоводители. И двата вида имат свои професионални организации, които ги регулират. Образованието е задължително и за двата вида счетоводители. То продължава средно седем години, след което за да започнат да практикуват своята професия като счетоводители трябва да положат изпит.

Счетоводителите в Германия са задължени да се регистрират в Камарата на счетоводителите, която е държавна. Ограниченията за навлизане в професията са следните:
-кандидатите трябва да притежават магистърска степен по икономика, право или инженерно образование;
-трябва да докажат тригодишен стаж в сферата на счетоводството.
За да могат да практикуват своята професия счетоводителите в Германия трябва задължително да застраховат своята дейност.

Във Франция счетоводителите и одиторите са две напълно различни професии, които са регулирани от правителството. Френският закон забранява счетоводител и одитор да работят за един и същ клиент. Одиторите се под контрола на Министерството на правосъдието, а счетоводителите са под контрола на Министерството на икономиката и финансите. И двете професионални организации са членове на Европейската федерация на счетоводителите. За да бъдеш член на една от двете професионални организации, се изисква диплома за завършено висше образование. Застраховането на работата на счетоводителите във Франция е задължително.

Като цяло нивото на регулация на счетоводителите в Холандия, Германия и във Франция е средно в сравнение с останалите европейски страни.

В България има регулация само за дипломираните експерт счетоводители (одитори)  които задължително членуват в Института за дипломирани експерт-счетоводители (ИДЕС). За счетоводителите които са съставители на ГФО има единствено пожелателна регулация (изисквания)  съгласно Закона за счетоводството.Но тези изисквания никой не ги контролира. Често е правен аналога с докторите и адвокатите, но досега не съм видял някои със средно професионално по дървообработване или по обществено хранене и по-ниско образование да практикува като лекар или адвокат.
За съжаление в нашите среди това е масова практика специалисти със средно професионално по дървообработване или по обществено хранене и по-ниско образование, без един ден практика като счетоводители, да практикуват счетоводство и да съставят ГФО необезпокоявани от никой . Именно за това трябва да лецензионен режим в съответствие с изискванията на Закона за счетоводството. 
Ето защо гилдията на счетоводителите трябва да лицензионен (регистрационен) режим от държавата само по документи отговарящи на изискванията на Закона за счетоводството.